1. Medicamente esențiale garantate și punct medical în fiecare localitate

În 2016, în perioada în care era ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu a introdus în legislație „Lista medicamentelor esențiale”. În aceeași perioadă a fost implementat un sistem transparent prin care orice persoană putea raporta lipsa unui medicament din farmacii. Această măsură a fost eliminată la începutul lui 2017 și, astfel, medicamentele esențiale au început din nou să dispară din farmacii și nu s-a mai asigurat monitorizarea și remedierea lipsurilor.

Noi vom reintroduce „Lista medicamentelor esențiale” și a celor fără înlocuitor, conform cerințelor Organizației Mondiale a Sănătății, și vom limita exportul paralel și practicile din sistem care duc la lipsa medicamentelor din spitale și farmacii. Vom introduce achizițiile centralizate pentru a ne asigura că banii publici sunt folosiți eficient, pentru a ne asigura că fiecare persoană asigurată are acces la medicamente compensate atunci când are nevoie.

Județul Ilfov este caracterizat de decalaje foarte mari care apar între zona rurală și cea urbană în ce privește accesul la servicii de sănătate. Dacă în unele localități avem clinici, policlinici, laboratoare și cabinete medicale, există zone unde până și o farmacie este greu de găsit. 

Alianța USR PLUS susține alocarea unui fond de 1 miliard de euro pentru rețeaua de sănătate: spitale județene, spital regional, clinici de specialitate, renovarea vechilor policlinici, acordarea de facilități medicilor de familie pentru a deschide cabinete medicale și pentru a asigura consultații la domiciliu pentru pacienții care nu se pot deplasa, centre de permanență care să preia urgențele minore, pentru a putea oferi un prim ajutor cât mai aproape de cetățean.

În mediul rural nu există suficienți medici și pentru asta avem soluții: 

  • Caravana medicală – sistem prin care să încurajăm medicii specialiști să meargă în fiecare comună sau oraș mai mic;
  • Asistență medicală în fiecare comună –  să existe măcar câte un asistent medical și un mediator sanitar în fiecare comună românească până în 2022;
  • Vouchere de transport pentru pacienții cu boli cronice din mediul rural.

Donează pentru o Românie fără hoție!

Avem nevoie constant de sprijinul tău, care da, uneori înseamnă și bani. Știm că este o perioadă grea și fiecare leu contează, așa că îți mulțumim înzecit pentru oricât donezi și pentru încrederea că împreună vom schimba țara în bine.

Vrei să faci mai mult?
Devino membru!

Implică-te alături de noi și participă la schimbarea în bine a României.