2. Școală cu program de la 8:00 la 17:00, cu masă caldă pentru copii

Câteva date referitoare la județul Ilfov ne arată situația tragică în care se află educația aici. În anul școlar 2019-2020, aprox. 500 de elevi se aflau în abandon școlar și aprox. 900 de elevi au rămas repetenți. Avem comunități defavorizate cu risc mare de abandon școlar în Ștefăneștii de jos, Tânganu, Pantelimon, Cornetu, Nuci, Găneasa, Jilava și Buftea. La Evaluarea Naţională de anul acesta, 45% dintre copii au luat note sub 6, ceea ce ridică un mare semn de întrebare în ceea ce privește modul în care se vor descurca la școală mai departe. La Bacalaureat, Ilfovul s-a situat pe ultima poziţie cu 32,2%, la distanță de 10% față de penultimul județ, Giurgiu. 

„Școala de la 8 la 5, masă caldă și școală după școală” este principalul angajament pe care ni-l asumăm pentru Ilfov. Creștem calitatea învățământului prin reorganizarea programului școlarilor. Măsura vine în sprijinul elevilor, dar și în sprijinul tuturor părinților care lucrează. Școala „de la 8 la 5” înseamnă că elevii participă la orele de studiu, apoi primesc o masă caldă, iar după-amiază pot participa la activități opționale cum ar fi teme, activități sportive sau cluburi de interes.

Programul „Masă caldă” a fost implementat, ca proiect pilot, în școala din Ștefăneștii de Jos, anul acest fiind extins la încă două școli din Vidra și Buftea. Conform datelor ISJ, în Ilfov avem mai multe comunități cu un risc de abandon școlar de peste 5%. Dorim ca acest program să fie disponibil tuturor elevilor care nu au întotdeauna posibilitatea unei mese sănătoase și care renunță la școală din acest motiv. Masa gratuită va consta într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă la prânz.

Cât privește programul „Școala după școală”, acesta va permite copiilor să rămână la școală în siguranță, să aprofundeze sau să recupereze lucrurile învățate la clasă și să participe la activități extrașcolare. Asta va duce la îmbunătățirea calității vieții copiilor și a rezultatelor lor la învățătură. 

Pentru implementarea învățământului „într-un singur schimb”, vom iniția un plan național pentru construcția de infrastructură școlară suplimentară, sau pentru închirierea pe termen lung a unor spații potrivite pentru activități didactice – cu respectarea numărului maxim de elevi în clase.

Acest program va fi suplimentat de toate celelalte măsuri pe care le avem stabilite la nivel național pentru educație – programe de pregătire a profesorilor și directorilor de școli, dreptul de a alege școala (finanțarea urmează elevul).

Donează pentru o Românie fără hoție!

Avem nevoie constant de sprijinul tău, care da, uneori înseamnă și bani. Știm că este o perioadă grea și fiecare leu contează, așa că îți mulțumim înzecit pentru oricât donezi și pentru încrederea că împreună vom schimba țara în bine.

Vrei să faci mai mult?
Devino membru!

Implică-te alături de noi și participă la schimbarea în bine a României.