4. Fără gunoaie în natură, fără poluare, împădurire și centură verde

În Ilfov, poluarea este la un nivel alarmant și ne atacă din toate direcțiile. Problema nu o reprezintă însă numai gropile de gunoi neconforme, care ne afectează zi de zi și în privința cărora vom urmări ca România să se conformeze reglementărilor europene. Avem peste tot gunoaie aruncate ilegal, deșeuri din construcții abandonate pe terenuri virane, deșeuri aruncate și arse pe câmpuri, spațiu verde insuficient, arii neprotejate, tăieri ilegale de păduri, terenuri pline de ambrozie.

Alianța USR PLUS își asumă pentru Ilfov angajamentul „Fără gunoaie în natură”, prin care propunem un sistem de reducere a  cantităților de ambalaje din natură, deoarece aceste ambalaje, în loc să fie reciclate, ajung să polueze mediul.

Deşeurile municipale abandonate pe spaţiile publice afectează calitatea solului și a apei. Conform estimărilor din 2009-2010, aproximativ 42% dintre deşeurile municipale abandonate erau ambalaje de băuturi din plastic, sticlă şi metal. În Ilfov, primul și al doilea strat de pânză freatică sunt atât de poluate încât nu mai pot fi utilizate pentru alimentarea cu apă potabilă.

În mediul rural fenomenul de abandon al deșeurilor este mult mai frecvent, deoarece aici rata de acoperire cu servicii de salubritate este mai mică decât în urban. Un sistem de garanţie ar fi deci cu atât mai util şi eficient pentru mediul rural, unde şi veniturile medii sunt mai mici, iar garanţia ar fi mai atractivă.

Sistemul de garanție-returnare  se bazează pe returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare.

În paralel cu măsurile de reducere a gunoaielor, Alianța USR PLUS își asumă angajamentul „Împădurim Ilfovul!”. Asta va însemna o centură verde, crearea de arii protejate pentru pădurile Ilfovului și un proces de plantare obligatoriu, anual în fiecare localitate.

Alte măsuri de sprijinire a acțiunilor împotriva poluării pe care Alianța USR PLUS Ilfov le va susține: măsuri pentru monitorizarea calității apelor și aerului; controlul și gestionarea deșeurilor din construcții; eliminarea deversărilor în canalele de irigații și râuri; platformă integrată pentru sesizarea problemelor de mediu și publicarea rapoartelor de control; implementarea legislației europene și a mecanismelor de punere în aplicare rapidă pentru gropile de gunoi.

Donează pentru o Românie fără hoție!

Avem nevoie constant de sprijinul tău, care da, uneori înseamnă și bani. Știm că este o perioadă grea și fiecare leu contează, așa că îți mulțumim înzecit pentru oricât donezi și pentru încrederea că împreună vom schimba țara în bine.

Vrei să faci mai mult?
Devino membru!

Implică-te alături de noi și participă la schimbarea în bine a României.