5. Zero taxe pe salariul minim

Te-ai întrebat de ce susținem această măsură? Hai să îți dăm câteva date:

  • România are cea mai dură impozitare a salariului minim din toată Europa. 
  • Impozitarea excesivă afectează forța de muncă, care migrează în alte părți. Se estimează că aproximativ 5 milioane de români trăiesc în afara țării, iar asta ne afectează și social.  
  • Suntem a 3-a țară din Europa în ceea ce privește rata de inactivitate (cetățeni ce nu sunt încadrați în muncă)
  • Impozitarea muncii este foarte ridicată. În cazul unui salariu minim brut de 2230 de lei, angajatul primește în mână 1346 de lei, iar statul ia 934 de lei. Asta înseamnă că angajatul primește 59% din valoare salariului minim, în timp ce statul reține 41%. Oricine muncește legal în România, indiferent de salariul pe care îl are, plătește contribuții sociale de 25%, contribuții la fondul de sănătate de 10% și un impozit pe venit 10%.  Această politică fiscală scumpește în mod artificial munca și nu permite creșterea salariilor într-un ritm mai bun pentru a atrage înapoi forța de muncă tânără care a părăsit România.
  • Am ajuns să fim în alt top rușinos al Europei, cel al sărăciei în muncă: România ocupă locul 1 în toată Uniunea Europeană. 

Când n-au știut ce să facă, politicienii au cheltuit mereu mai mulți bani. Că doar n-au cheltuit din banii lor, ci au cheltuit din banii contribuabililor. Spirala este una în care mai întâi cresc cheltuielile, după care inevitabil vine deficitul și apoi, vin să ne spună că nu au cum să-l acopere decât prin noi creșteri de taxe și impozite. 

Din aceste motive susținem această măsură.

Măsura se va aplica doar pentru impozitul pe venit (10%), nu și pentru CAS și CASS, pentru toți angajații. Impozitarea muncii se va aplica doar pe suma care depășește un salariu minim;

Beneficii:

  • Încurajarea muncii în România – motivele pentru care romanii recurg la munca la negru nu vor mai fi aplicabile.
  • Reducerea semnificativă a sărăciei în muncă – mai mulți bani pentru tine
  • Reducerea inactivității.
  • Reducerea plecării românilor în alte țări pentru muncă.

Donează pentru o Românie fără hoție!

Avem nevoie constant de sprijinul tău, care da, uneori înseamnă și bani. Știm că este o perioadă grea și fiecare leu contează, așa că îți mulțumim înzecit pentru oricât donezi și pentru încrederea că împreună vom schimba țara în bine.

Vrei să faci mai mult?
Devino membru!

Implică-te alături de noi și participă la schimbarea în bine a României.